2014 m. kovo 26 d.

Saulėgrąžų daigai


Ar esate kada ragavę, saulėgražų daigų?

Saulėgrąžų želmenyse gausybė chlorofilo, natūralių vitaminų, lengvai įsisavinamų mikroelementų, fermentų. Taigi jums reikės:
I etapas – mirkymas
Sėklas su lukštais (nekepintos) mirkome 10-12 valandų vandenyje.
II etapas – daiginimas
Po 10-12 valandų nupilame vandenį, praplauname sėklas švariu vandeniu ir daiginame jas apie 28-36 valandas (kol pasirodo maži daigeliai, „uodegėlės“). Daiginimo metu sėklas praplauname keletą kartų tekančiu vandeniu.
III etapas – žemės paruošimas, sodinimas
Priklausomai nuo pasirinkto padėklo, pilame žemę (tinkamiausios yra durpės, 10% kompostinės žemės 5% humuso (sliekų žemės), pasirinktoje žemėje neturėtų būti gyvūnų išmatų, kurie skatina nitratatų kaupimąsi) apie 2-5cm storio sluoksniu. Žemę standžiai suspaudžiame. Tada sėklas tankiai paskirstome ant žemės paviršiaus vientisu sluoksniu, palaistome.
IV etapas – slėgimas
Jei pasisodinote keletą padėklų su saulėgrąžomis sudedame juos vienas ant kito. Galime sudėti 3-5 padėklus. Ant viršaus prislegiame svarmeniu (plytomis, knygomis ar kt.) iki 20-25 kg. Taip prislėgus laikome iki 3-4 parų. Kas dieną pažiūrėti ar pakankamai drėgmės.
Prislėgimas reikalingas tam, kad sėklų šaknys gerai įsitvirtintų į žemę, laikytųsi drėgmė. Tuomet augalas auga tvirtesnis, sultingesnis bei greičiau numeta lukštus.
V etapas – paskutinis etapas
Po 3-4 parų nuimamas svoris ir padėklus su saulėgrąžomis dedame ant palangės ar kitoje šviesioje vietoje. Nuolat palaistyti.
Saulėgrąžas galima valgyti, kai pradeda siekti 5-10 cm aukštį. Galima suvartoti dedant į salotas, spaudžiant sultis ar naudojant kaip žalėsius žaliesiems kokteiliams plakti. Sudėjus į celofaninį maišelį galima laikyti šaldytuve iki 7-10 parų.
Šaltinis :čia

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą